Hallfield School, seen here through the winter trees, was built during the construction of the estate, and marks Lasdun's interest in a more organic human centred architecture, with its children's scale, sheltered outdoor spaces, and low arms spreading out into the gardens.

The design encourages children to go outside in fine weather, and enjoy the protected enclave of the school - which makes it difficult to photograph, but probably gives it the security required today.

The plan and section are integrated structurally. Solid loadbearing cross walls provide sound insulation between class rooms, while the precast mullions support the floor and roof edges and also form sunbreakers. The varying heights of class rooms and corridors provide a northlight clerestorey to the class rooms, and storage space shared between these and the corridors.

 

 

On to Streets in the Air or to Contents.